--

Panouri fotovoltaice montate pe pământ – tranşeele (14 din 15)

Descărcătoarele de supratensiune

Subiect al dezbaterilor aprinse din industria solară, un descărcător de supratensiune este, teoretic, conceput pentru a stabili o cale de mare rezistenţă a sarcinii pentru supratensiunea indusă – în general o supratensiune din cauza fulgerelor – pentru a preveni deteriorarea gravă a părţilor sensibile ale sistemului PV, precum modulele şi invertoarele. Eficienţa descărcătoarelor de supratensiune nu este universal acceptată, totuşi. În timp ce acestea pot reduce potenţialul unei furtuni electrice de a deteriora sistemul solar, nu vă bazaţi pe acestea ca singurul mijloc de protecţie împotriva fulgerelor.

Tranşee

Jeff Lauckhardt din cadrul SunSense Solar beds, într-o tranşee care conţine un conductor al electrodului de împământare pentru sistemul cd din cupru şi tub din PVC pentru circuitele de ieşire PV.

Cum se realizează tranşeele?

Tranşeele sistemelor fotovoltaice

Tranşeele sistemelor fotovoltaice

Încercaţi să reduceţi la minim distanţele tranşeelor unui sistem solar, ori de câte ori este posibil. Planificarea unui sistem simplu şi logic de tranşee în etapa iniţială de dezvoltare reprezintă cel mai bun mijloc de a obţine acest lucru. O metodă foarte bună este de a amplasa un invertor central în blocul sistemului care se alimentează din acesta şi acţionează tranşeele de la sistemul coincident cu drumul care duce către invertor. Executarea tranşeelor pe tot terenul poate fi complicată, deoarece tranşeele trebuie să se afle departe de fundaţiile cadrului pentru a nu deranja solul din dreptul fundaţiei. O tranşee lângă o fundaţie poate reduce presiunea pe reazem a solului în acea zonă şi poate reduce sarcina suportată de fundaţie. Dl Helmich, din cadrul D/PM, recomandă: „Pentru un sistem încorporat în stâlp, cred că marginea mai apropiată a tranşeei trebuie păstrată la o distanţă orizontală depărtare de marginea apropiată a stâlpului egală cu adâncimea tranşeei. Stâlpii sunt proiectaţi să reziste forţelor orizontale bazându-se pe rezistența de susţinere laterală a solului. Dacă solul nu poate să suporte sarcina, acesta va elimina lucrarea în cauză. Calitatea rambleului tranşeei este suficient de incertă astfel că acest standard trebuie respectat în majoritatea proiectelor”.

Folosirea cablului direct îngropat pentru realizarea tranşeelor pentru un sistem de mari dimensiuni este, în mod cert, foarte important pentru că reducerea costurilor poate fi atractivă, dar există complicaţii. Constructorul trebuie să aibă suficientă experienţă pentru a lucra cu acest tip de cablu, iar acestea trebuie să fie corect protejate şi instalate conform cerinţelor NEC. Cablurile se pot deteriora mai mult din cauza rocii sau a altor resturi din sol, în special în zonele în care tranzitează utilajele grele. De asemenea, dacă există o problemă, cablurile trebuie să fie săpate pentru a fi îndepărtate, şi nu trase în exterior.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (26 votes cast)
Panouri fotovoltaice montate pe pământ – tranşeele (14 din 15), 5.0 out of 5 based on 26 ratings