--

Proiectare

Proiectul tehnic de specialitate realizat de un inginer sau de catre un colectiv de ingineri si arhitecti specializati in energetica este cheia de inceput a dimensionarii corecte si a garantiei functionarii eficiente a intregului sistem pe viitor.
Ca atare, recomandam ferm ca in majoritatea cazurilor sa fie realizat un proiect tehnic profesionist, proiect pe care il putem personaliza in functie de preferintele si nevoile beneficiarului.

Avantajele certe ale unui proiect cat si dezavantajele absentei acestui proiect

Dezavantajele absentei unui proiect:
Lipsa unui proiect termic in cazul pompei de caldura duce la supra sau subdimensionarea puterii acesteia si implicit la un cost de intretinere mai mare sau la o insuficienta incalzire a spatiului si nevoia de suplimentare cu energie termica din alte surse.
Lipsa unui proiect electric adecvat duce la necorelarea consumatorilor cu resursa de energie fotovoltaica sau eoliana si implicit functionarea defectuoasa sau ineficienta a acestora. Vor fi fie costuri prea mari cu investitia si obtinem fie energie electrica in exces pe care o risipim, fie o productie de energie regenerabila insuficienta, situatie in care principalul consum o sa fie asigurat tot din reteaua electrica nationala, caz in care investitia devine frustranta si costurile reduse nesemnificative.
Lipsa unui proiect tehnic in cazul unei instalatii de panouri solare cu aport la incalzire si apa calda menajera la o cladire cu incalzire prin pardoseala poate duce la un randament sper zero pe timp de iarna la incalzire si implicit o cheltuiala nejustificata. Nu toate cladirile pot avea un randament optim la incalzire cu panouri solare termice, in multe cazuri investitia este o cheltuiala nenecesara.

Avantajele existentei unui proiect tehnic:
Un proiect tehnic pentru pompa de caldura sau pentru panouri solare termice poate stabili in mod just necesarul termic al cladirii de incalzit si astfel putem apoi calcula puterea corecta a pompei de caldura si necesarul de KWh minim al panourilor solare si mai departe tipul si puterea acestora. Toate aceste informatii sunt strans legate intre ele si numai un proiect de instalatii poate raspunde pentru functionarea hidraulica a intregului sistem, in niciun caz furnizorul de echipamente sau instalatorul nu va sti sau nu va tine locul acestuia.
Un proiect tehnic electric bine intocmit ne poate releva exact productia de energie electrica in functie de mai multi factori relativi (vremea) sau certi (orientarea cardinala, inclinatia) si astfel putem sti anticipat ce productie de energie electrica vom avea pe un an de zile in functie de locatie, de tipul panoului folosit, de consumatori si asa mai departe, date esentiala pentru a estima oportunitatea investitiei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (29 votes cast)
Proiectare, 4.8 out of 5 based on 29 ratings