--

Panouri fotovoltaice montate pe pământ – principii (3 din 15)

Planificarea sistemului fotovoltaic de montat pe pământ

Planificarea sistemului pentru eficientizarea muncii este importantă în cazul sistemelor de orice dimensiune, dar absolut esenţial pentru sistemele fotovoltaice mari. Noroiul poate fi o problemă în orice şantier în timpul perioadelor cu umiditate ridicată din an şi pot, de asemenea, împiedica întreţinerea. Un sistem de mari dimensiuni trebuie să fie dotat cu coridoare principale bine amplasate pentru a permite accesul utilajelor mari de construcţii pe şantier şi manevrarea acestora. În anumite cazuri, poate fi necesară punerea la dispoziţie a unui spaţiu suficient pentru traficul utilajelor în ambele sensuri. Coridoarele principale trebuie pavate cel puţin cu pietriş.

Cercetările din acest domeniu, efectuate de-a lungul timpului, au indicat, în general, faptul că latitudinea minus 10° – 15° reprezintă un unghi de înclinare optim pentru sistemul montat pe pământ cu înclinare fixă şi rânduri multiple. Majoritatea sistemelor sunt concepute pentru a permite a anumită pierdere din cauza umbrei dintre rânduri în mijlocul iernii – în general între 1% şi 3% din producţia anuală.

Punctul comun de conectare

Trebuie să stabiliţi locaţia punctului de interconectare pe teren şi dacă există constrângeri privind capacitatea sistemului electric. Dacă punctul de interconectare se află într-un colţ al terenului, este bine să aşezaţi invertorul (invertoarele) lângă acesta, sau este mai avantajos să direcţionaţi circuitele de ieşire ale invertorului către această locaţie? Răspunsul depinde de factori precum diferenţa de tensiune oscilantă dintre părţile de ca şi cd ale sistemului, accesibilitatea invertorului, costurile construcţiei şi aspectele de întreţinere. În general, în cazul sistemelor de mari dimensiuni, de peste 100.000 de picioare pătrate, invertoarele sunt localizate în interiorul sistemului pentru a reduce tensiunea oscilantă de pe partea de cd. Majoritatea sistemelor de mari dimensiuni cu invertoare centrale sunt configurate pentru a ajunge direct la tensiunea medie cu un transformator care trece partea de ca direct la 1,4 kV sau mai mare. Se recomandă planificarea în prealabil şi localizarea arterelor principale ale sistemului electric astfel încât acestea să poată fi simplu de trasat şi să ofere o rută simplă către punctul de interconectare.

Parc fotovoltaic - sistem fotovoltaic de dimensiuni mari cu panouri fotovoltaice montate pe pământ

Parc fotovoltaic – sistem fotovoltaic de dimensiuni mari cu panouri fotovoltaice montate pe pământ

Spaţierea dintre rânduri

Studiile privind umbra pot fi efectuate la locaţie folosind un instrument de analiză a umbrei, pe hârtie, folosind matematica şi geometria simplă, sau pe calculator, folosind programele CAD 3-D. Indiferent de metodă, obiectivul este acelaşi: a obţine o perioadă fără umbră în timpul amiezii solare în cea mai scurtă zi din an.

Studiul transmisiei

Dacă proiectul reprezintă un sistem contorizat de reţea obişnuit, stabilirea dimensiunii fiecărui dispozitiv de distribuţie şi a tipului de serviciu nu este diferită faţă de cea efectuată în cazul altor sisteme PV. Diferenţa apare în cazul sistemelor care sunt deţinute de o utilitate publică sau de serviciile care vând energie direct către utilitatea publică respectivă potrivit unui contract de achiziţie de energie regenerabilă. Dezvoltatorul proiectului sau proprietarul deseori realizează acest lucru înainte de implicarea proiectantului sistemului, dar, uneori, acesta este rugat să îndeplinească şi această sarcină. Un studiu al transmisiei poate fi necesar pentru sisteme de mari dimensiuni, dar acest lucru nu reprezintă obiectivul principal al acestui articol.

Optimizarea performanţelor sistemului

Pe lângă aspectele generale de amplasare, optimizarea generării de energie regenerabilă trebuie să reprezinte un obiectiv principal în etapa iniţială a proiectului. Trebuie să realizaţi studii de bază ale optimizării pentru a stabili unghiul de înclinare şi spaţierea rândurilor pentru sistem. Fiţi foarte atenţi la compensarea dintre unghiurile de înclinare mai mari, apropriate de latitudine, care pot permite o captare anuală mai mare a energiei, şi la spaţiul suplimentar necesar între rânduri pentru a reduce la minim umbra.

Optimizare performanţelor panourilor fotovoltaice montate pe pământ

Parc fotovoltaic pe timp de iarnă

Cercetările din acest domeniu, efectuate de-a lungul timpului, au indicat, în general, faptul că latitudinea minus 10° – 15° reprezintă un unghi de înclinare optim pentru sistemul montat pe pământ cu înclinare fixă şi rânduri multiple. Majoritatea sistemelor sunt concepute pentru a permite o anumită pierdere din cauza umbrei dintre rânduri în mijlocul iernii – în general între 1% şi 3% din producţia anuală. Spaţiul suplimentar necesar pentru a elimina umbrele dintre rânduri nu este în general foarte practic. O regulă de bază pentru spaţierea rândurilor este de a realiza calculul de elevaţie a soarelui pentru data de 22 decembrie şi un interval de 1-3 ore în jurul amiezii solare înainte ca umbra să ajungă la marginea inferioară a suprafeţei colectoare active. O opţiune de realizare a acestui lucru este de a efectua un studiu atent cu instrumentul de analiză a umbrei, precum Solar Pathfinder sau Solmetric SunEye, folosind un obiect aşezat la sudul instrumentului în locaţia generală a sistemului. Programele, precum PVSyst sau PV*SOL Expert, fac posibile studiile umbrei în adâncime.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (35 votes cast)
Panouri fotovoltaice montate pe pământ - principii (3 din 15), 4.8 out of 5 based on 35 ratings