--

Panouri fotovoltaice montate pe pământ – gestionarea cablurilor (12 din 15)

Gestionarea cablurilor sistemului fotovoltaic

În general, cablurile sau circuitele sursă din cutia de conexiuni sunt aeriene, ataşate mecanic de sistemul de cadre. Circuitul de ieşire PV sau alimentatorul din cutia de conexiuni este, apoi, alimentat în sistemul de tranşee care funcţionează fie într-o cutie de reconectare externă a sistemului sau un invertor, care poate conţine o cutie de conexiuni secundară. În momentul în care cablul este aerian în spatele sistemului, nu se recomandă securizarea împreună a mănunchiurilor mari de cabluri pentru a evita încălzirea reciprocă şi reducerea capacităţii nominale a conductorului. Tabelul NEC 310.17 presupune un conductor aerian care poate fi răcit prin convecţie; de aceea un conductor în mijlocul unui mănunchi nu este practic aerian.

Cutie de conexiuni pentru cablurile sistemelor fotovoltaice

Cutie de conexiuni pentru cablurile sistemelor fotovoltaice

Circuitele funcţionale aeriene trebuie foarte bine securizate pentru a preveni balansul din cauza vântului, prinderea din cauza zăpezii sau a gheţii sau deteriorarea din cauza marginilor ascuţite. Acestea trebuie, de asemenea, să fie accesibile pentru punere în funcţiune şi remedierea problemelor. Din păcate, gestionarea cablurilor pe sistemele fotovoltaice este, în general, lăsată la final, iar proiectanţii sistemului se confruntă cu găsirea unor produse de calitate care să le uşureze munca. Cu toate acestea, Schletter oferă ca accesorii cleme pentru gestionarea cablurilor care se potrivesc în diferite canale de extruziune din cadre. Alte societăţi, precum Hellermann Tyton, au început să producă accesorii de gestionare a cablurilor pentru piaţa panourilor fotovoltaice.

În cazul în care tensiunea sistemului este mai mare de 30 V şi conectorii sunt accesibili, articolul se stipulează utilizarea unor conectori blocabili pentru care este nevoie de o unealtă de separare a conexiunii. În mod similar, se stipulează faptul că acei conectori purtători de curent din circuitele sursă ale sistemului fotovoltaic cu tensiuni ale sistemului mai mari de 30 V în locaţii accesibile să fie instalaţi în căi de rulare. Acestea sunt nepractice în general. De aceea, conductorii aerieni trebuie să fie inaccesibili. În cazul sistemelor montate pe pământ, acest lucru este în general realizat prin închiderea sistemului cu un gard şi o poartă blocată.

Înlocuieşte securizarea unui sistem în spatele unei porţi blocate necesitatea unui conector de blocare? NEC pare să indice acest lucru, deoarece, în această situaţie, conectorii sunt inaccesibili. Dar anumiţi inspectori pot insista în utilizarea unui conector de blocare pe modul şi a altor conexiuni aeriene, indiferent. Colaboraţi cu inspectorul local încă din etapa iniţială a procesului privind acest aspect pentru a înlătura orice incertitudine. Conductorii sistemului pot fi, de asemenea, inaccesibili prin ridicarea de bariere pentru a închide partea din spate şi părţile laterale ale cadrului pe sisteme mai mici unde nu se poate monta un gard.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (26 votes cast)
Panouri fotovoltaice montate pe pământ – gestionarea cablurilor (12 din 15), 5.0 out of 5 based on 26 ratings