--

Panouri fotovoltaice montate pe pământ – designul sistemului (11 din 15)

Aspectele designului sistemului electric

În continuare, vom discuta despre aspectele designului sistemului electric, inclusiv locaţiile invertorului şi a cutiei de conexiune, aspectele de conformitate cu regulamentele şi de protecţie împotriva fulgerelor.

Locaţia invertorului sistemului fotovoltaic

Locaţia invertoarelor într-un sistem fotovoltaic poate fi un aspect important de luat în considerare. În cazul sistemelor mici, poate fi indicată poziţionarea acestora împreună lângă punctul de interconectare, probabil montarea celor mici pe partea de nord a cadrului din parcul de panouri. Metoda trebuie să corespundă cu valorile NEMA ale invertorului. În cazul sistemelor mai mari, se recomandă invertoarele centrale localizate în tot sistemul, centralizate la circuitele care le alimentează pentru a reduce la minim tensiunea oscilantă.

Se recomandă de asemenea păstrarea acestora ferite de lumina soarelui sau de ploaie, limitând acumularea căldurii din cauza soarelui şi coroziunea prematură din cauza umezelii. Producătorii oferă carcase de protecţie – precum PV Powered Power-Vault, Satcon Prism sau PV Box produse de Schneider Electric – în general pentru dimensiunile blocurilor megawatt, care păstrează invertoarele ventilate, dar închise. Un invertor protejat care este ferit de lumina soarelui şi de ploaie, departe de elemente dăunătoare şi de praf, va avea mai puţine probleme şi va rezista în timp.

Se recomandă amplasarea unui sistem de electrozi de împământare lângă invertoare. Dacă este amplasat pe o suprafaţă de beton, se recomandă crearea unui sistem de electrozi de împământare prin amplasarea unui electrod învelit în beton sau a unui inel de împământare în conformitate cu articolul 250 din NEC.

Locaţia invertorului

Amplasarea invertoarelor sub sau în partea de nord a sistemului montat pe pământ poate oferi o protecţie parţială împotriva soarelui sau a ploii, după exemplul celor de la Sunsense Solar care au făcut acest lucru la Parcul de panouri solare Colorado Rocky Mountain School.

Locaţia cutiei de conexiuni a sistemului fotovoltaic

Locaţia cutiei de conexiuni pentru sisteme fotovoltaice

Locaţia cutiei de conexiuni pentru sisteme fotovoltaice

Cutiile de conexiuni trebuie păstrate la umbră pentru a preveni supraîncălzirea până la gradul de periculozitate a siguranţelor din interiorul cutiei. Cutiile de conexiuni trebuie să suporte valoarea corespunzătoare NEMA pentru modul în care sunt montate. Locaţia acestora trebuie să fie accesibilă pentru întreţinere. Circuitele de ieşire trebuie să tranziteze uşor în tranşee. Este o investiţie bună montarea sistemului de deconectare lângă sau integrat în cutiile de conexiune; acest lucru uşurează activităţile de service şi creşte siguranţa în timpul întreţinerii. De fapt, o nouă dispoziţie a articolului 690.16 din NEC 2011 va stipula un mijloc de deconectare „pe circuitele de ieşire PV unde dispozitivele de supracurent (siguranţele) trebuie întreţinute şi care nu pot fi izolate de circuitele de energie”.

Înlocuieşte securizarea unui sistem în spatele unei porţi blocate necesitatea unui conector de blocare? NEC pare să indice acest lucru, deoarece în această situaţie conectorii sunt inaccesibili. Dar anumiţi inspectori pot insista în utilizarea unui conector de blocare pe modul şi a altor conexiuni aeriene, indiferent. Colaboraţi cu inspectorul local încă din etapa iniţială a procesului privind acest aspect pentru a înlătura orice incertitudine.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (27 votes cast)
Panouri fotovoltaice montate pe pământ – designul sistemului (11 din 15), 5.0 out of 5 based on 27 ratings