--

Proiectarea unui sistem termic solar – coordonarea (3 din 10)

Coordonarea proiectării sistemului solar cu departamentul de vânzări

Etapă din proiectarea şi realizarea unui sistem termic solar

Etapă din proiectarea şi realizarea unui sistem termic solar

Echipele experimentate de proiectare şi de vânzări colaborează încă din primele etape în care echipele de vânzări interacţionează cu clientul şi realizează analiza iniţială a locaţiei. Trebuie să existe un dialog permanent între echipele de proiectare şi de vânzări cu privire la cele mai bune practici şi la cele mai bune materiale de utilizat pentru diferite tipuri de sistemesolare termice. Revizuirea continuă a aspectelor care funcţionează şi care nu vor ajuta compania şi angajaţii acesteia să progreseze. Pe măsură ce procesul de vânzări avansează, proiectantul trebuie să adune informaţiile despre potenţialul proiect prin revizuirea însemnărilor echipei de vânzări şi a imaginilor locaţiei, precum şi a activităţii echipei de vânzări cu privire la calculul cantităţii proiectate, selectarea şi amplasarea echipamentului şi prin stabilirea modului în care sistemul solar termic va fi conectat la echipamentul existent. Echipa de vânzări trebuie, de asemenea, să informeze permanent proiectantul despre aşteptările clientului. În momentul în care proiectul este vândut, echipa de proiectare trebuie să fie deja informată corect cu privire la aplicabilitatea proiectului. Cu toate acestea, o şedinţă formală de predare este necesară pentru a asigura faptul că toată lumea este pe aceeaşilungime de undă.

Va trebui să verificaţi de două ori cu echipa de vânzări deoarece costurile proiectului sistemului trebuie să fie incluse în oferta proiectului. Proiectantul trebuie să creeze un formular standard care să conţină diferite întrebări specifice despre proiect şi pe care să îl completeze reprezentantul de vânzări şi să îl prezinte în şedinţă.

Odată ce echipa de vânzări a predat proiectul, proiectantul îl preia şi poate începe verificarea informaţiilor specifice locaţiei pe care le-a colectat echipa de vânzări. Întrebările iniţiale ale proiectantului includ următoarele:

– Cum vor fi montate colectoarele termice în structura clădirii?
– Care este cantitatea de apă caldă reală a locaţiei şi ce efect va avea asupra producţiei câmpului de energie solară?
– Unde va fi instalat echipamentul pentru energie solară în clădire, în special rezervorul (rezervoarele) de depozitare a apei?

Acum este momentul ca proiectantul să verifice atent presupunerile iniţiale şi că creeze proiectul propriu-zis. Pentru mulţi proiectanţi, această căutare a clarităţii este una dintre cele mai plăcute aspecte ale muncii acestora.

Proiectarea sistemelor solare termice diferă foarte mult de proiectarea sistemelor fotovoltaice pentru că sistemele solare termice în general integrează sisteme mecanice complexe în cadrul locaţiei. Modul şi locul în care sistemul solar termic se conectează cu echipamentul de încălzire cu apă şi cu cel tehnic existente reprezintă o întrebare importantă la care proiectanţii de sisteme solare termice trebuie să răspundă înainte de orice altceva.

Conectarea cu un alt sistem sau proces presupune capacitatea proiectantului de a fi „un om bun la toate tipurile de sistemele de încălzire”. Proiectantul trebuie să devină familiar cu o varietate de sisteme şi procese de încălzire diferite şi cu echipamentul aferent al acestora. În momentul în care se proiectează un sistem pentru o fabrică de iaurt, de exemplu, proiectantul trebuie să înţeleagă principiile de bază ale pasteurizării. Pentru vinării, este foarte importantă familiarizarea cu procesul de preparare a vinului. Pentru un client din industria hotelieră, proiectantul trebuie să ştie toate variantele diferite în care aceste locaţii utilizează apa caldă, precum spălătoria, serviciile alimentare, băile din camere şi încălzirea piscinei. Există foarte multe variante de a încălzi apa şi aerul încât proiectarea sistemului constituie o formare continuă. Dacă nu vă place să învăţaţi despre noile sisteme tehnice, câştigarea experienţei în proiectarea sistemelor solare termice este aproape imposibilă.

Deprinderea acestei varietăţi de aplicaţii, sisteme şi tehnologii reprezintă una dintre satisfacţiile de a fi proiectant de sisteme solare termice şi motivul pentru care mulţi proiectanţi de sisteme iubesc activitatea din domeniul sistemelor solare termice. Clienţii sunt deseori bucuroşi să înveţe proiectanţii despre modul în care sistemele specifice locaţiei funcţionează. Ideal este ca proiectantul de sisteme solare termice să devină membru al echipei responsabile cu sistemul de încălzire al locaţiei, pentru a învăţa lucruri noi în fiecare zi despre modul în care diferitele tipuri de afaceri utilizează căldura.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (26 votes cast)
Proiectarea unui sistem termic solar – coordonarea (3 din 10), 4.9 out of 5 based on 26 ratings