--

Panouri fotovoltaice montate pe pământ – tipuri de fundaţie (7 din 15)

Fundaţia şi sistemele de cadre

Având informaţii privind aspectele geotehnice şi de construcţie, puteţi acum alege tipul de fundaţie şi de cadru pentru sistemele fotovoltaice. Designul fundaţiei, în anumite cazuri, poate impune tipul de cadru, deoarece anumite tipuri de cadre sunt limitate la câteva tipuri de fundaţii sau se potrivesc doar cu un anumit tip. Alegerea tipului corect de fundaţie şi de cadru pentru o locaţie reprezintă una dintre cele mai importante decizii din cadrul unui proiect.

Balast din beton

Printre opţiunile de fundaţii, Conergy, Hilti şi SunLink – a căror soluţie de montare pe pământ este prezentată aici – oferă sisteme de montare cu fundaţii balastate ca opţiune standard.

Fundaţie balastată pentru panourile fotovoltaice

Fundaţie balastată pentru panourile fotovoltaice

Criterii de selecţie a tipului de fundaţie

  Aspecte financiareDimensiuni reduse Aspecte financiareDimensiuni mari Nivelul solicitat de competenţă pentru instalare Toleranţa terenului (pantă sau teren denivelat) Aspecte de coroziune
Stâlpi din beton turnat pe loc Bun Slab Scăzut Ridicată Slabă
Fundaţii balastate (de obicei prefabricate din beton) Moderat Bun Scăzut Scăzută Slabă
Piloţi bătuţi (în general din oţel) Slab Foarte bun Ridicat Medie Ridicată
Şuruburi de legare la masă (în general din oţel) Variază Bun Ridicat Ridicată Ridicată

Tabelul 1.Acest tabel oferă o comparaţie rapidă a opţiunilor principale pentru fundaţia sistemelor PV montate pe pământ.

Tipuri de fundaţie

Majoritatea instalatorilor de sisteme solare au experienţă cu suporţii din beton turnat pe loc pentru sistemele montate pe pământ. În cazul sistemelor mici, aceasta poate fi cea mai bună opţiune. Pe măsură ce sistemul este mai mare, există în general motive pertinente pentru a considera tipuri de fundaţii alternative, inclusiv fundaţii balastate, piloţi din oţel bătuţi şi şuruburi de legare la masă. (Consultaţi tabelul 1.)

Fundaţii balastate

Aceasta este o opţiune bună atunci când solul este dificil de penetrat sau conţine rocă sau elemente contaminante subterane. Se preferă o fundaţie balastată chiar şi în cazul incertitudinii privind elementele subterane. Betonul prefabricat este, probabil, cel mai obişnuit element. De exemplu, şi Conergy şi SunLink oferă sisteme montate pe pământ în care se utilizează stâlpi din beton prefabricat ca primă opţiune de fundaţie. Rober Miros, vicepreşedinte al departamentului tehnic din cadrul SunLink, explică beneficiile: „Stâlpii balastaţi reprezintă un element de design cu care constructorii pot lucra foarte uşor. SunLink poate livra cu un camion toate părţile necesare unui sistem la locaţie, iar întregul sistem poate fi construit cu câteva chei.” Alternativ, există proiecte care specifică umplerea unui recipient cu rocă sau alte materiale.

Trebuie să procedaţi cu atenţie în cazul fundaţiilor balastate pentru a permite tasarea, eroziunea sau ridicarea solului. O zonă foarte mare de cadre rigid conectate pe fundaţii balastate multiple pot fi supuse stresului din cauza mişcărilor solului. SunLink rezolvă această problemă cu cadre care sunt ataşate la doar două fundaţii şi au reglabilitatea încorporată. Dl Miros declară, „Acest lucru nu doar permite constructorilor să creeze un sistem în timpul construcţiei, dar reglajele pot fi de asemenea efectuate în viitor dacă tasarea solului devine o problemă în timp.”

Fundaţiile balastate au, totuşi, limitări când vine vorba de teren în pantă sau denivelat. Colaboraţi cu producătorul sistemului de montare sau cu inginerul constructor pentru a vă asigura că sistemul de montare poate suporta unghiul pantei şi modificarea relativă a gradului finalizat.

Piloţi din oţel bătuţi

În cazul multor proiecte de mari dimensiuni, se aleg pentru fundaţii piloţii din oţel bătuţi – în general, bare sau ţevi din oţel. În timp ce mulţi proiectanţi din Statele Unite de-abia descoperă aceste produse, dezvoltatorii germani sau spanioli au avut un mare succes cu acestea. Avantajele includ rapiditatea instalării, precizia amplasării şi costul redus pentru proiecte de anvergură. Din aceste motive, majoritatea sistemelor mari folosesc piloţi bătuţi ori de câte ori este posibil.

Piloţi din ţevi

Westwood Renewables a ales fundaţia din piloţi din oţel bătuţi pentru proiectul acesteia din Collegeville, MN, unde a transformat un teren de 2 acrii într-un parc solar de 400 kW.

Piloţi din ţevi pentru montarea panourilor fotovoltaice

Piloţi din ţevi pentru montarea panourilor fotovoltaice

Sunt necesare deseori utilaje specializate, astfel că un proiect de mici dimensiuni s-ar putea să nu beneficieze de acestea din cauza costurilor scăzute prevăzute în bugetul respectiv. Costul fix pentru aducerea echipamentului de montare a piloţilor şi personalul cu experienţa necesară este în general foarte mare pentru unitate în cazul unui proiect mic.

Şuruburi de legare la masă

Pilonii elicoidali şi şuruburile de legare la masă sunt un alt tip de fundaţie pe piloţi. O locaţie mai mică poate profita de un şurub de legare la masă, care poate fi montat cu ajutorul utilajelor de construcţii de mici dimensiuni, precum un excavator dotat cu accesoriile necesare. Dl Edgett, din cadrul StrateGen Consulting, declară „Un şurub de legare la masă presupune costuri reduse faţă de pilonii din beton, fără a fi necesară aducerea unui utilaj de montare a pilonilor.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (31 votes cast)
Panouri fotovoltaice montate pe pământ - tipuri de fundaţie (7 din 15), 4.7 out of 5 based on 31 ratings